Canon-nikon-fuji?

Spelar det egentligen någon roll? Tycker det är väldigt skoj att läsa dessa tokfanatiska människor som inte kan förstå hur man kan byta märke på kameran.
Jag kan förstå de som jobbar med journalistik och andra områden inom “snabb foto”, där de tillfälliga händelserna spelar stor roll, där det kanske inte finns tid att stå och leta efter knappar eller snurra runt i menyer efter inställningar, men för gemene man, som en annan, som vet till 90% vad som skall fotograferas kan det inte spela någon roll, eller?

-“herregud, hur kan man gå från Nikon till Canon, det är ju som o åka Ferarri och sen köpa en Trabant“… jo, men man kommer ju fram till målet vilket som, sen hur man gör det, det är en helt annan sak.

Min första digitala kamera var en Sony Mavica med 3.5″ diskett, vilket äventyr, det var så cool att bara kunna ladda över bilderna till dator och vips, där var de.. magiskt på något sätt, när jag fotat med den i 2 år så köpte jag mig en Olympus Camedia C-750 med 8x optisk zoom, 3 mp… oh my vilken kamera, med minneskort på 8mb så var ju möjligheterna oändliga, man kunde fota i evigheter och sen skriva ut dem i fotostorlek 10 x 15 och det såg riktigt bra ut.

Denna kamera var med på resor, utflykter, Zack fotades en triljon gånger med den tills den en dag föll i golvet och objektivet, ja hela kameran föll i bitar =(.. oh vilken sorgens dag det var, men snabbt tog jag mig i kragen, åkte och köpte mig en SAMSUNG S1050, detta var 2007, alltså 8 år sedan, den var grym, 10,1 mp, 3,0” LCD-display, 45MB inbyggt minne, Exposure Bracketing, film i 800x600pixlar , IrDA-anslutning med mera, vilket lyft, det var den kameran som gjorde att jag tyckte det var riktigt kul att fota med digitalt, innan dess så jobbade jag med min gamla Nikon F90. Samsung:en var liten, kompakt och ruskigt snabb i focus, bra display bak, dock såg man ut som en riktig turist fotograf när man stod och höll kameran 30 cm framför sig när man skulle fota.

2008 ville jag skaffa mig en systemkamera, kollade runt lite och den jag fastnade för var Nikon D40, som kom 2006-2007, med ett 18-55 objektiv, sjukt lätt jobbad kamera med inriktning på nybörjare, tror det var en rätt kamera för mig som ny på digitala systemkameror, snabb, enkel och fantastiska färger, fotade allt och inget med den, tror jag t o m lärde mig att komponera bilder ordentligt med den, bilder i råformat som man kunde jobba med efteråt i photoshop och camera raw, vilken lycka.

Nästa steg i kameraparken var 2009, en begagnad Canon 1Ds, NU var man en fotograf att räkna med, med 50mm objektiv och ett 20-35mm så öppnades ytterligare en värld och med denna kamera så har jag tagit några av mina absolut bästa bilder och den används än idag, säkert 25000 exponeringar, rengjord en gång av Canon på fotomässan i Göteborg 2010.

2011 köpte jag min Canon 5d mkII av fotograf Johan Wingborg i Göteborg, den kameran är kungen av alla kungar, en av de mest välrenommerade kameror som existerat, banbrytande men sin video hantering, snabba autofokus, alla de stora har använt Canon 5d mkII, eller? jo, den är en kamera med anor, men nikons D90 släpptes innan, men 5D mkII blev mer “känd”, då den användes vid många filminspelningar, Captain America (2011), Iron Man 2 (2010), Black Swan (2010) är några av dem.

Än idag hänger den med, fast den enligt Canon nu mer är “Old Product”…

Mitt sista tillskott är en Fuji X-20, inköpt 2014. Denna underbara lilla skapelse är med mig överallt, perfekt för vardagsfotografering, en härlig kamera i leica retro stil, prefekt o ha i fickan med kanon objektiv, denna kommer att slitas ut, kommer aldrig göra mig av med den.

Vad vill jag då säga med denna långa inblick i min fotoresa? Jo, att jag har använt Sony, Samsung, Nikon, Canon, Fuji, och enda anledningen jag kan se till att hålla sig till samma märke skulle vara tillbehörs sidan, annars så är det väl bara o klicka på, bilden sitter i fotografens sinne, kameran återskapar väl bara den bild som jag vill fånga, om ens då ;). bildredigeringsprogram och RAW formatet är en magisk kombo som jag bara älskar att utforska, så summa sumarum, jag använder kameran till att fånga delar till den färdiga bild som jag ser för mitt innre, så för mig spelar märket ingen roll, hade jag kunnat rita och måla kanske jag gjort det istället.

//Magnus Kattjävel

kaavel