Ur Rök

Idén är att fotografera en liten figur i H0 storlek, sådana figurer som brukar finnas på järnvägsmodeller, hittade ett gäng Preiser gubbar, brandmän i värmedräkter, tänkte att det skulle nog vara snyggt att fotografera en sådan i rök.

Funderade länge på hur och var, problemet att jobba med rök är att det måste vara en tung rök och lokalen rätt fri från vinddrag.

Tack vara ett infall i att dra ner på rökningen på jobbet, införskaffade jag mig en e-cigarett, nä ingen sån där tramsig cigarett som ser ut som en cigarett, denna är mer som en sorts rektal magtömmningsanslutning… Som man fyller med en juice som på något sätt vaporiseras och så blir det vattenånga som man innhalerar, ungefär som en vattenpipa.

Till min glädje blev röken tjock och rätt tung.

Satte upp grejorna ute i vårt garage en kall december dag och testade mig fram med blixtinställningar och rök utan att få det resultat jag ville, efter ett tag kom min vän Anders på den briljanta idén att kapa en vattenslang och blåsa röken genom den, på så sätt kunde jag styra exakt hur röken skulle bete sig. Med hjälp av en assisterande Anders med en papptallrik i handen, viftande på mina kommandon lyckades vi till slut få till det, tog väl en 60-70 bilder, använde min Canon 5D mkII och ett Tamron 90mm Marco, en styck Speedlite 420, hännel tuff TTL blixt styrning.

Det jag såg framför mig innehöll någon form av rökpelare bakom figuren, dessa fick vi fram genom att snabbt dra bort slangen så röken följde den upp och sen trycka av kameran i rätt tid, blev några försök.

Tog sedan in bilden i Lightroom. Drog ner exponeringen, vita och svärta, en över och under svart gradient för att rama in bilden, tog bort några prickar från skitigt objektiv ( är tyvärr inte så noga med det där ) samt ökade lite på detaljerna, sen över i Photoshop, la på ett lager Old School Camera från Vintage Camera i NIK, valde korrigerad plåt som dust och sedan var jag nöjd, nu ska jag bara printa bilden i 50 x 70 hos Crimson och rama den så får vi se vart den hamnar sen.

Ett kul och enkelt projekt.


http://vimeo.com/115816778