Foto - HBO nordic

Witness

Tänkte tipsa om en dokumentär, i fyra delar, Witness heter serien som följer 3 stycken olika fotografer, Eros Hoagland, Veronique de Viguerie, and Michael Christopher när de söker upp konflikthärdar och fotodokumenterar dessa, vi får följa med till Rio, Syd Sudan och Libyen, det är inte vackert, det är inte skönmålat, det är på riktigt.

Dessa fotografer riskerar sitt liv för att dokumentera oroligheter som är vardag för otroligt många människor. Det är fascinerande att se hur dessa fotografer jobbar, skapar förtroende för människor som lätt skulle kunna få dessa fotografer ”försvinna” och aldrig mer hittas.

Serien producerades av Michael Mann och regissören David Frankham för HBO.

Man ställs för en inre kamp med sig själv, hur hade du själv reagerat, om du stått vid en man som precis blivit skjuten och tyst viskar -”jag kommer dö”. Hoagland som råkade ut för just detta menar att det han egentligen är där för att göra är att ta just den bilden, men kampen om att inte lägga sig i utan istället för att göra sitt jobb som fotograf är svår, det är något alla dessa fotografer ställs inför, det är krig, det är sorg och det är liv som släcks, Veronique griper in när en av medlemmarna i Arrow Boys, en organisation som skyddar befolkningen i Sydsudan från LRA, när denne blir skottskadad under ett uppdrag.

Det är ingen fakta film som förklarar varför det är som det är i dessa områden utan en ren dokumentär om ”Krigsfotografer” och hur de lever och jobbar. Det är ingen dokumentär som kommer vinna pris för bästa foto, men en otroligt intressant dokumentär om dessa människors liv och hur de brinner för att skildra dessa konfliktsituationer. Varför gör de detta? Varför försätter de sig i de situationerna så att du och jag kan få en glimt av vad som sker i världen? Det finns nog lika många svar som det finns fotografer, Jag beundrar dem för det de gör, det tragiska är att alla dessa människor nu är måltavlor, de är obeväpnade men bär ändå på det farligaste vapnet av alla, kameran.

Dokumentären finns på HBO nordic.